Hoe kan ik het vermogen van mijn versterker verminderen?

Buizenversterkers klinken het mooist op een hoog volume. Dat is allemaal leuk en aardig maar relatief veel muzikanten hebben buren en wat te denken van die andere mensen die zaterdagmiddag samen met jou muziek proberen te maken (lees: overige bandleden).

Hoe goed je ook speelt, op den duur wordt een hoog volume voor de medemens ondragelijk. De eenvoudigste manier is naar de muziekwinkel hollen en een loadbox, powerbrake o.i.d. aanschaffen. Vervelende bijkomstigheid is, dat die dingen niet bepaald goedkoop zijn en in veel gevallen je geluid niet onberoerd laten…

De goedkoopste en betrekkelijk eenvoudige oplossing is om gewoon twee van de vier eindbuizen te verwijderen. Let erop dat je wel de 2 buitenste of de 2 binnenste buizen verwijdert. Een ander punt is de regel: Sluit na het verwijderen van 2 eindbuizen op de 8 ohm uitgang een 16 ohm cabinet aan en op de 4 ohm uitgang een 8 ohm cabinet. Vergeet niet dat deze truc alleen bij 4 buizen per kanaal werkt! Een verder aandachtspunt is het afregelen van de bias. Het kan zijn dat de biasafstelling iets verschuift door de veranderde verhoudingen in je versterker. Meestal valt het wel mee. Vertrouwen is goed maar controle is beter!