Buizen worden op dit moment nog maar door een klein aantal fabrieken in de wereld gemaakt.Rusland, China en Slowakije zijn de grootste leveranciers van buizen. Het lijkt soms alsof er tientallen verschillende merken zijn. Ten dele komt dit doordat er NOS buizen op de markt zijn. Dit zijn nieuwe buizen uit oude voorraden. Merken als Telefunken, Valvo en Siemens maken al jaren geen buizen meer.Toch kom je ze als NOS buizen nog regelmatig tegen.

Aan deze NOS buizen worden door sommige mensen (vaak handelaren) magische krachten toegedicht. Zou zouden beter klinken dan de buizen van de huidige productie en van een veel hogere kwaliteit zijn. Dit geldt lang niet voor alle NOS buizen!

De buizen die vandaag de dag op de markt komen zijn in de regel zeker zo goed als de NOS , soms behoorlijk beter en bijna altijd een stuk goedkoper! Het behoeft verder geen uitleg dat, de mythen die de NOS buizen omsluieren de prijs nou niet bepaald ten goede komen…

Voor het andere deel zijn het fabrikanten van versterkers die hun buizen bijvoorbeeld in China inkopen en hun eigen stempel op de buizen zetten. Dus als je dacht dat Fender, Marshall of Peavey zelf buizen maken, dan heb je het mis. Dit zijn gewoon buizen van fabrieken uit Rusland en China waar versterkerfabrikanten hun eigen logo op gestempeld hebben! Daarom zul je bij Tonefactory niet snel buizen van bijvoorbeeld TAD/Ruby Tubes aantreffen. Ook deze aanbieders maken gebruik van de “stempelmethode”. Dit drijft voor de consument de prijzen flink op!

Vraag bij ons gerust na welke buis werkelijk schuilgaat achter je (te) dure Groove Tubes, “originele” Marshall,Fender of TAD/ Ruby Tubes en bespaar jezelf een hoop euro’s!